Recenzije

For The King 2

Podijelite:

  • DEVELOPER: Iron Oak Games
  • IZDAVAČ: Curve Games
  • PLATFORME: PC
  • ŽANR: Tabletop RPG 
  • DATUM IZLASKA: 2. studenog 2023. 
  • POČETNA CIJENA: 24,99 €
  • RECENZIRANA VERZIJA: PC

Drugi nastavak već sada popularne RPG igre For The King, ne samo da obećava zabavno multiplayer iskustvo i razna poboljšanja svog prethodnika, nego uistinu dostojanstveno spaja tabletop, turn-based i RPG mehanike. Iako je od prvog dijela prošlo pet godina, premisa je još uvijek, ideja je da krenete na avanturu s četveročlanom (nije više tročlana) skupinom s namjerom da dovršite pet poglavlja priče, dok se borite s proceduralno generiranom mapom i raznim neprijateljima i bossevima.  

U svojih 30 sati igranja, shvatio sam da je For The King 2 iznenađujuće zahtjevna i teška igra, u smislu da je težina igranja, za razliku od prvog dijela, znatno skočila. Zanimljivo je da neprijatelji donose pametnije taktičke odluke, ciljat će likove s najnižim zdravljem ili one u pozadini koji daju više štete, stoga će vaše taktiziranje i položaj likova na ploči imati više značaja. Morate igrati pametno i upravo to igra traži od vas. Jedna greška može vas stajati prelaska jednog poglavlja, a to znači igranje ispočetka. Nekima će možda biti iritantno što moraju sve ponoviti kada izgube, iako postoji mogućnost da sačuvate i ponovno otvorite igru od tamo gdje ste stali kako bi barem na neki način prevarili sistem. Ovo itekako može biti frustrirajuće, a nije baš da dobivamo puno toga nakon svakog igranja, osim lore bodova kako bi mogli otključati sadržaj unutar igre. 

For The King 2 #1

Promjena ima, ali opći dojam nije optimističan  

Igra je par tjedana nakon svog launcha bila vrući nered; od velikog broja bugova, nezgrapno korisničko sučelje, izbacivanje tijekom igranja, nebalansiranost između likova, itd., međutim, 13 developera je uspjelo pretvoriti ovu igru u sasvim nešto posebno, jer su u obzir uzeli svaku povratnu informaciju. For the King 2 ima ukupno dvanaest likova, pola starih, a pola novih i dovršetak kampanje zapravo nije krajnji cilj, jer ćete uvijek imati nešto novo za isprobati, kao što su lokacije na karti i razni predmeti.  

Nažalost, nisu svi likovi najbolji, pogotovo jer većina njih ovisi o svojim pasivnih sposobnostima i vrlo često sam uzimao one koje znam da funkcioniraju. Primjerice, pasivna sposobnost farmera da pozove strašilo na prve redove, koji služi kao štit do pet poteza, čini ga izvrsnom opcijom za obranu likova u pozadini. Međutim, njegova sporost je bila ključni nedostatak prilikom istraživanja mape. Naravno, kako bi otključali ovog lika morate prijeći određen dio igre, što može biti izuzetno naporno za neke. Dodatno, Lore Store nudi premalo otključavanja koja bi motivirala ponovljena igranja, posebno kada se većina klasa ne razlikuje značajno od četiri osnovne klase. 

For The King 2 naslijedio je mnoga oružja iz prvog dijela, no postoji značajna mana kada je riječ o njihovoj učinkovitosti. Oružje pruža znatno manju štetu, koja se detaljno analizira na temelju različitih atributa: inteligencija, snaga, svijest i sreća. Uz to, postoji obilje odjeće, oklopa, prstenja, rukavica, cipela, šešira i kaciga s raznolikim dizajnima, te svaki od njih ima različite modele. No, nejasnoće oko rijetkosti mogu otežati situaciju, pogotovo ako niste dovoljno dobro upoznati s ovim žanrom. Unatoč tome, cijenim bogatstvo opcija koje nam igra pruža za istraživanje i isprobavanje. 

For The King 2 #2

Veće mape, zanimljivi questovi, više igranja i nove mehanike – nije svačija šalica čaja 

Glavna petlja igre vrti se oko toga da morate poraziti neprijatelje, nadograditi opremu, skupljati zlato i povisiti levele svojih likova. Meni se osobno nije svidio veći opseg svake mape u poglavljima, jer je istraživanje dosta ograničeno, vremenski ovisimo o raznim questovima i neprijatelji svako malo nestaju ili se ponovno pojavljuju. Na kraju je ispalo učinkovitije ubrzati glavni zadatak nego razvlačiti vrijeme za borbu s neprijateljima u određenim fazama poglavlja. Srećom, spas se može pronaći u raznim sporednim questovima koje sadrže istraživanje tamnica, donose dobar loot, trebate poraziti točno označenog neprijatelja i raznolike su pa mi je na kraju više zabave otišlo na to.  

Spomenut ćemo samo neke nove mehanike, primjerice, u drugom poglavlju uvedena je potpuno nova mehanika putovanja uz pomoć kopnenog čamca. Kopneni čamac omogućava svim likovima u skupini da se zajedničko kreću i znatno se povećava efikasnost putovanja. Međutim, kada su likovi na brodu, neke pasivne vještine koje bi inače bile aktivne tijekom šetnje ili nakon završetka runde prestaju djelovati. Treće poglavlje, na primjer, donosi mogućnost uništavanja minskih kolica (minecart) prije nego što uspiju doći do svog odredišnog cilja kako bi stekli iskustvo, pa čak i dobili novu opremu.  

Mercenary sustav je nova mehanika dodana u igru i omogućuje vam da uz već četiri lika možete unajmiti plaćenike, no cijeli taj sistem ima malu vrijednost. Na početku ih imate samo nekoliko otključanih, kasnije ih možete otključati u Lore Storeu, no, veliki minus je što se nasumično pojavljuju u gradovima, kratko traju i jako puno koštaju, isplati ih se jedino uzeti ako već idete prema samom kraju.      

For The King 2 #3

Zaključak 

Koliko god noviteta donio nastavak, ostaje gorak okus u ustima nakon što ga uspješno prijeđete. Na prvi pogled, For The King 2 predstavlja ono što bismo očekivali od nastavka; poboljšane mehanike, vizualnu nadogradnju i uravnoteženje igranja stvorili su estetski privlačniji i dublji RPG. No, razlike između klasa nisu dovoljno istaknute da bi igra zaista postala znatno taktičnija. Proceduralno generirane mape, iako vizualno zanimljive, nisu donijele znatne promjene u igri ili mehaničke izazove koji bi potaknuli ponovljeno igranje. 

Ipak, ne mogu poreći da je For The King 2 zabavan. Kada su u pitanju borbeni elementi i istraživanje, teško je zanemariti činjenicu da je For The King 2 igra koja se najbolje doživljava u društvu prijatelja. Također, vrlo je jednostavno dizajniran i nudi vrlo privlačan fantastični avanturistički svijet prepun raznih priča i neprijatelja. Međutim, one najmanje stvari ipak su najviše vidljive u ovakvim igrama što nekima može narušiti iskustvo igranja, a ako već niste igrali prvi dio, onda drugi svakako dostojanstvo dočarava i prvu igru.  

Sadržaj
100%
Igrivost
80%
Prezentacija
70%

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHrvatski