Recenzije

[Preview] Realm of Ink

Podijelite:
  • DEVELOPER: Leap Studio, Maple Leaf Studio
  • IZDAVAČ: Leap Studio, Maple Leaf Studio
  • PLATFORME: PC, PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S
  • ŽANR: Rougelite
  • DATUM IZLASKA: TBD

U Realm of Ink, započnite svoje putovanje kao mačevalka Red, postupno otključavajući dodatne likove kako napredujete. Ona otkriva da je njezin život diktiran sudbinom unutar svijeta knjige, kojom vlada misteriozni duh, ali ubrzo shvaća da sama može utjecati na njega. Samo oslobađanjem može otkriti istinu o svom postojanju i izazvati ograničenja sudbine: “Iz tuša i kista život iznova niče, u zagrljaju smrti, duše ostaju mirne.” Stari svijet će se srušiti dok se novi formira, a probuđeni duhovi će preoblikovati svoje pravo biće usred beskrajnih ciklusa uništenja – odatle dolazi rougelite bit.

Da, uistinu se radi o rougelite igri u kojem akcije nikada neće biti dosta. Na svakom koraku mogu vas napasti bića insprirana kineskom mitologijom, bilo da imaju posebne vještine, koriste magiju ili napadaju s oružjem kao što su mačevi i strijele. Barem u demo verziji, svakim igranjem morat ćete poraziti dva ista bossa, ali loot nikada neće biti isti.

Prvo treba napomenuti da u demo verziji postoje tri oružja s kojima možete mahati prema neprijateljima. Prvo oružje je običan mač, tu se nalaze i dvostruke oštrice, ali i Azura blade za napadaje na daljinu. To svakako ovisi o vašem stilu igranja koje oružje preferirate, no, ne brinite, jer ćete imati dosta toga za istražiti i isprobati, tako da je ovo samo jedan šlag na torti.

Što se tiče igranja, ono se vrti oko jednostavnih mehanika. Tu je light attack, ali i heavy attack, svaki daje određenu vrstu štete i mogu se međusobno kombinirati. Osim toga, skupljanjem Inkova dobivate posebne moći koje možete koristiti. Dostupno ih je samo dvoje, stoga je jako bitno uzeti one najbolje ili ih kombinirati da zajednički dobro funckioniraju. Bilo da želite otrovati ili zapaliti neprijatelje, baciti ogroman kamen na njih ili ojačati sebe, na vama je da odlučite kako želite igrati.

Osim toga, neprijatelje možete izbjeći brzim trkom prema naprijed, te svaki od njih ima indikator kada će napasti, što posao izbjegavanja čini dosta lakšim. Dapače, limitrani ste što se toga tiče, odnosno u obliku dragulja su prikazani ispod vašeg lika; što je manje vaše zdravlje, to manje puta možete koristiti tu mehaniku. Izbjegavanje će se pokazati kao izuzetno korisno, jer će bossevi od vas zahtjevati da dobro ovladate ovom mehanikom.

Tijekom igranja moći ćete birati rute kojima želite ići. Svaka ruta daje određene bonuse ili pogodnosti, a sastoje se od sljedećih elemenata:

  • Silver Chest – ruta za prikupljanje srebrnih novčića koji se koriste za kupnju hrane, perkova i nadogradnju Inkova
  • Elixir Hub – za različite eliksire koji vas mogu ojačati ili dati više zdravlja, te se mogu slagati jedno na drugo
  • Gems Abyss – mjesto gdje možete uzeti Inkove za vještine kada porazite neprijatelje
  • Perk Stand – možete odabrati pogodnosti u obliku predmeta koji ostaju tijekom cijelog igranja i daju vam određene bonuse
  • Trial Valley – od vas se traži da riješite određen izazov u zamjenu za izuzetno dobar loot.

Postoje i cursed perkovi; ove stavke imaju pozitivne i negativne učinke, a kada se odlučite za jedan, kasnije nema kajanja. Bilo da želite žrtovati količinu loota koji dobivate ili zdravlje da jače udarate, možda je bolje na kraju izbjegavati ih? Također, sve stavke unutar igre imaju rijetkost, što je boja zlatnija to su predmeti ili perkovi jači. Uz to, na svojem putovanju nećete biti sami, imat ćete svoje pratioce u obliku životinja, svaki sa posebnim napadajima i vještinama.

Realm of Ink #5

Zaključak

Realm of Ink je uistinu grafički predivna igra, imate osjećaj kao da je uronjena u tinti, oku je ugodna, a i detalji su dosta temeljiti. Likovi izgledaju jako dobro, pogotovo kada se nalazimo u glavnom hubu prije samog igranja. Jesu li oni zgodni? Itekako jesu! Međutim, ovoj igri nedostaje glasovne glumove, iako je pristuna na nekoliko mjesta, no, dosta je tiha i izgleda da samo glavni lik govori. Možda će glavne sekvence unutar cijele verzije imati glas.

Možda se pitate je li ova igra dobra? Dobra je, ali gameplay je izuzetno jednostavan i neprijatelji, a čak i bossevi nikad neće predstavljati određen izazov. Više ćete vremena provesti izbjegavajući neprijatelje i čudno mi je da bar na neku ruku tu nismo limitirani, odnosno vrlo brzo se ono puni. U početku, dok ne shvatite koje su pogodnosti i vještine najbolje, igra se može čini sporom, ali kasnije igranje postane repetitivno što će možda drugačije izgledati kada izađe puna verzija igre.

Nisam siguran koliko će naši životinjski pratioci biti korisni, jednostavno nas igra nije dovoljno dobro s njima upoznala u demo verziji. Također, izgleda da je Realm of Ink sasvim dobro izbalansiran, u smislu da sve vještine i pogodnosti imaju svoje prednosti i mane, ali me kritikalni napadi dosta muče; imao sam osjećaj kao da ništa nisu mijenjali ili jednostanvo nisu funkcionirali.

Jako mi se sviđa što je tekst uvečan za lakše čitanje, a uvelike pomaže što imamo indikatore koji nam sve pokazuju. Možda upravo treba doraditi na težini igranja, jer nikakav izazov nisu predstavljali različiti neprijatelji. Realm of Ink može se pohvaliti sa svojom perspektivom iz koje igramo, sve je vidljivo i lako uočljivo i daje nam dojam da uistinu upravljamo svojim likom i njegovom sudbinom.

Meni je osobno Realm of Ink bio jako zabavan, akcija je upravo ono što privlači igrače, a ova igra ima pregršt toga za istražiti i isprobati. Na bugove i neke poteškoće nisam naišao i žao mi je što nam je demo pokazao vrlo malo toga. No, očekuje nas više od stotinu Inkova, putovat ćemo kroz četiri kraljevstva i diviti se priči od 100 tisuća riječi. Realm of Ink me je zaintigrirao i vrijedi za vidjeti što će na kraju od ove igre biti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHrvatski