Recenzije

[Preview] Southfield

Podijelite:

Studio Radical Forge, koji je prethodno surazvio naslove kao što su Gang Beasts i Sea of Thieves, kao i vlastiti IP Bright Paw, predstavio je prvi demo svoje nadolazeće sandbox igre Southfield tijekom Steam Next Festa. 

Southfield je nova simulacijska farming igra koja kombinira elemente iz drugih naslova u žanru, kao što je Stardew Valley, sa svježim značajkama kao što su hibridizacija biljaka i integracija strojeva. Igra je smještena u živopisnom otvorenom svijetu koji nudi različite aktivnosti, bilo da želite rješavati questove različitih NPC-eva ili jednostavno tražiti sjemenke za mnogobrojne usjeve.  

Igra se ističe svojim inovativnim i jednostavnim sustavom uzgajanja usjeva, gdje igrači mogu ručno brati plodove ili koristiti strojeve za pomoć u poljoprivrednim zadacima. Sve što trebate je uzeti motiku u svoje ruke, zaorati zemlju, posijati sjeme i zaliti ga vodom – plod će izrasti. Cijeli naglasak stavljen je na opušteno igranje, ali bez određenih dugoročnih ciljeva ili jednostavnog obilaženja svijeta, igra ne pruža onaj pravi izazov koji očekujete u ovakvim naslovima. Iako se možemo suočiti s određenim izazovima u ispunjavanju specifičnih narudžbi, igra nije usmjerena na uobičajene “hardcore” farming elemente. 

Southfield se može pohvaliti impresivnom grafikom. Svijet je otvoren i izgleda izuzetno lijepo, gotovo kao da se nalazimo u crtanom filmu, pun je detalja i sve izgleda vrlo dobro. Međutim, igra nije dobro optimizirana. Često dolazi do raznih štekanja, bez obzira na performanse na kojima igrate, a najviše joj nedostaje mini mapa za orijentaciju. Ponekad je stvarno naporno stalno pritiskati tipku M kako biste došli do mape, a i kompas iznad naših glava nije uvijek pouzdan. 

Elementi građenja su prilično solidni, ali fiksna kamera i njezino okretanje čine iskustvo građenja prilično nezgodnim. Svaki put kada biste ušli ili izašli iz procesa građenja, kamera bi se ponašala ili okretala čudno. Građenje samo po sebi nije komplicirano – možete rotirati objekte, ponovno ih uzeti, uništiti ili premjestiti i sl. To je zapravo glavna mehanika oko koje se igra vrti, ali sve to bi moglo biti još jednostavnije. 

Ono što ovoj igri daje osvježavajući dojam su njene fizike kretanja, iako ponekad mogu biti frustrirajuće. Naš lik se zove Bud, izgleda kao neka vrsta biljke i prilično je simpatičan. Možete se kotrljati s njim, pretvoriti ga u lopticu što će biti najbolje prijevozno sredstvo u igri, skakati daleko, voziti auto, plivati itd. Fizika kretanja podsjeća na onu iz Fall Guysa, gdje ništa nije savršeno i gdje je potrebna doza opreza. Ponekad može biti frustrirajuće jer vrlo lako možete zapeti za nešto i teško se izvući iz određenih situacija. 

Southfield ima puno dobrih ideja koje ga čine zanimljivim, s velikim brojem questova i načina igranja, ali jednostavno sve to gubi na važnosti jer igra ne pruža nikakav izazov. Čak ni neprijatelji, poznati kao Ruffiansi (duhovi), osim što mogu poremetiti vaš tijek kretanja ili praviti zavrzlame oko farme, nisu toliko primjetni. Posla oko mašinerije bit će dosta i to je jedina svijetla točka koju mogu pronaći u ovoj igri kada je u pitanju igrivost. 

No, ako preferirate opušteno igranje, uživanje u ugodnoj glazbi i zamislite krajolik koji kombinira šarm Stardew Valleya s razigranim dizajnom likova inspiriranim Slime Rancherom, tada bi Southfield mogao biti prava igra za vas. Obećava bogatu paletu aktivnosti smještenih u živopisnom otvorenom svijetu bez čvrstih ciljeva. Također, ako ne želite igrati sami, možete se udružiti s prijateljima u online načinu igranja.  

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHrvatski