Square Enix je izgubio gotovo 2 milijarde dolara tržišne vrijednosti od lansiranja Final Fantasy XVI

Dionice Square Enixa pale su za 30% od lipnja ove godine. Komercijalni učinak Final Fantasyja XVI i nedavni financijski padovi zabrinuli su neke tržišne analitičare za dugoročne izglede tvrtke.

Prema Bloombergu, Square Enix je posljednjih mjeseci doživio veliki pad cijena svojih dionica. Dionice su počele padati ubrzo nakon lansiranja Final Fantasyja XVI u lipnju, a posljednji pad dogodio se u kolovozu kada je japanska kompanija objavila pad operativne dobiti od 79%. Kao rezultat toga, Square Enix imao je 2 milijarde dolara svoje vrijednosti u tom razdoblju, s tržišnom kapitalizacijom od 654,5 milijardi jena (4,4 milijarde dolara).

Neki stručnjaci vjeruju da razlog financijskih neuspjeha tvrtke leži u proizvodnom procesu i pristupu razvoja igara općenito. Čini se da Square Enix daje svojim producentima previše vlasti nad opsegom i smjerom igara, a sami zaposlenici su rekli da “postoji nedostatak odgovarajuće dokumentacije i strukture u timu.”

Takashi Kiryu, novi izvršni direktor tvrtke, želi se usredotočiti samo na visokobudžetne naslove koji mogu generirati profit i poboljšati financije izdavača. Međutim, jedan od analitičara koje je citirao Bloomberg primijetio je da bi razvojna struktura Square Enixa mogla ograničiti njegovu dugoročnu izvedbu.

Final Fantasy XVI i pad dobiti od gotovo 80% doveli su do pada dionica Square Enixa (Screenshot – Game Observer)

Prema izvršnom direktoru Kantan Gamesa Serkanu Totou, najveći problem je što većina Square Enix igara nema šanse postati velikim hitovima: “Ovi naslovi dobivaju 70% ocjene na Metacriticu, na neki su način OK i jednostavno se mogu zaboraviti.”

Iako je Final Fantasy XVI dobio pozitivne kritike i prodao 3 milijuna primjeraka u prvom tjednu, nije ispunio očekivanja tvrtke. Osim toga, Square Enix ima neke velike promašaje u svom portfelju, kao što su Marvel’s Avengers i Forspoken. Stoga se čini da će tvrtka morati revidirati svoj pristup razvoju igara usmjeren ako želi vidjeti pozitivan rast u budućnosti.

Uz sve ovo, kraj jučerašnjeg PlayStationovog State of Playa bio je rezerviran za dugo očekivani trailer za Final Fantasy VII: Rebirth i detaljniji prikaz igre. U nešto više od tri minute dobili smo zanimljive prikaze gameplaya, prvi pogled na to kako neki likovi iz Cloudovoga tima izgledaju u novom ruhu, povratak mini igara iz Gold Saucera, chocoboe, nove summone i još puno toga vezanoga za priču. Također, potvrđen je i datum izlaska ovoga naslova – 29. veljače 2024. godine. Stoga će biti zanimljivo za vidjeti koliko će ovaj naslov biti uspješan.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian