URBO

U očaravajućem svijetu URBO-a, igrači su pozvani da krenu na jedinstveno i meditativno putovanje koje čeka dodir kreativnosti i urbanog planiranja. Ova igra nudi osvježavajući pogled na city-builder žanr s dozom minimalizma, opuštanja i elegantnog rješavanja zagonetki.
  • DEVELOPER: Door 407
  • IZDAVAČ: Door 407
  • PLATFORME: PC, VR
  • ŽANR: Puzzle & City Builder
  • DATUM IZLASKA: 13. rujna 2023.
  • POČETNA CIJENA: 5.89€
  • RECENZIRANA VERZIJA: PC

URBO je uistinu ona igra koja će vas opustiti nakon muktropnog dana. Ova igra spoj je city buildera sa puzzle elementima u kojem ćete morati koristiti svoje moždane vijuge kako bi otključali razne mape i izglede zgrada. Da, ovaj naslov ne nudi puno toga, ali zato ima izvrstan replayability. Pravila su vrlo jednostavna: gradite kuće na igraćim poljima različitih geometrijskih oblika. Iz malih kuća dolaze veće pa još veće i tako redom. Pod krinkom jednostavnosti kriju se zagonetke koje zahtijeva koncentraciju i trebat će vam vremena i iskustva da naučite kako ih riješiti sve, odnosno kako zapravo funkcioniraju mehanike ove igre.

Trenutno se u igri nalazi 6 različitih mapa s velikim brojem estetskim izgledima zgrada koje možete promijeniti, primjerice, u bizantski arhitektonski stil, u astečki ili pak u futuristički. To sve otključavate s vremenom, odnosno kada skupite određeni broj bodova tijekom jednog igranja. Ništa teško, ništa strašno. Uz to, može se promijeniti doba dana, što je stvarno zanimljiv dodatak i mijenja se sama boja okoline ili se pale svijetla tijekom noći. Dapače, ovu igru krasi uistinu predivna i oku ugodna grafika, bez velikih detalja, ali zato sve izgleda glatko, maštovito i opuštajuće. Grafiku prati i mirna glazba, a sve to je spojio jednostavan gameplay. Igra također sadrži photomode koji vam omogućuje da u detalje pogledate ono što ste kreirali, točnije da promijenite vidno polje, doba dana, zumirate i odzumirate.

Kako je već spomenuto, gameplay je “jednostavan”; počinjete sa nekoliko zgrada na početku i u donjem kutu vam dolaze oblici koje onda stavljate na pločice unutar mape i stvarate od manjih do većih oblika kuća. Spajanjem istih blokova, odnosno spajanjem tri ili više istih kuća stvaraju se veće zgrade s kojima možete stvoriti masivne kombinacije za više bodova. Zgrade neće nestati, one ostaju dok se posljednja ploćica ne ispuni, točnije dok vam nije ponestalo prostora za njihovo spajanje. Koliko god vi mislili da je ovo jednostavno, igra od vas zahtjeva da koristite svoj mozak i promislite svaki svoj potez. Na početku ćete brzo gubiti, ali tijekom nekog vremena shvatit ćete kako točno funkcioniraju mehanike i tada će vas URBO zaista zaokupiti. Jedno igranje možete trajati 15 minuta pa čak i sat vremena. Sami developeri su rekli da URBO možete igrati bilo kada, dok čekate da vam dođu gosti ili nakon teškog dana poslije posla. Ako se ikada nađete u škripcu, tu su i karte koje se otključavaju što vam je kombinacija zgrada veća, a nude vam različite oblike zgrada, mogućnost da spojite više njih, premjestite jednu od njih na praznu ploćicu, itd. Ova značajka pokazala se kao vrlo korisnom, jer će vas spasiti veliki broj puta.

Ovaj naslov nema velikih problema, bugova, grešaka ili nešto slično tome. Ono što smo dobili je u savršenom obliku. Jedino što nedostaje je detaljnost zgrada, primjerice, više zelenila za veće oblike. Volio bi također vidjeti dodavanje još nekoliko aktivnih elemenata, kao što su ljudi koji dolaze i odlaze, životinje, vrijeme koje se aktivno mijenja dok igrate mapu i možda neke vremenske promjene. Za kraj bi jedino rekao da je URBO mali dragulj među indie igarama s jedinstvenom atmosferom, zadivljujućim vizualima, prekrasnom glazbom u pozadini uz dobru krivulju učenja i elegantnih zagonetki recept je za zadivljujuće iskustvo igranja.

Recenzentski primjerak ustupio izdavač

Grafika5
Igrivost5
Puzzle5
Konačna ocjena

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian