Recenzije

Bish Bash Bots

Podijelite:
  • DEVELOPER: CATASTROPHIC_OVERLOAD
  • IZDAVAČ: Firestroke
  • PLATFORME: PC, PS5, PS4, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S
  • ŽANR: Tower-defense
  • DATUM IZLASKA: 19. listopada 2023.
  • POČETNA CIJENA: 19.99€
  • RECENZIRANA VERZIJA: PC

Kad već mislimo da su tower-defense naslovi istrošili sve ideje koje su mogli, onda se pojavi Bish Bash Bots. Uz kooperativno igranje, ali i singleplayer način igranja, Bish Bash Bots definitivno će zainteresirati ljubitelje ovog žanra. Uz veliki broj bioma za istraživanje i botova za uništavanje, a pri tome dodamo činjenicu da ova igra ima sličan koncept kao neke od najpoznatijih Team17 igara kao što su Moving Out ili Overcooked, onda sigurno možemo reći da vas Bish Bash Bots neće razočarati. Iako se može usporediti za tim igrama, ovaj naslov se dovoljno ističe sam po sebi.

Jednostavan koncept igranja

Bish Bash Bots prati vrlo jednostavan način igranja; uzimate svoj čekić i lupate robote ili turrete za nadogradnju kako bi pobijedili. Naravno, to je sama suština igre, postoji tu veliki izbor turetta koji svaki ima različiti tip pucanja i razlikovat će se po biomima u kojim se nalazite. Primjerice, imate snajper koji gađa botove izdaleka ili teslu koja ih usporava elektricitetom. Svaki biom, bilo da se nalazite u vodi, pustinji ili vulkanu, donosi svoje izazove. U pustinji često morate piti vodu kako ne bi dehidrirali od vrućine, u prašumi se pojavljuju slimeovi koji ili liječe botove ili blokiraju vaše turrete od pucanja. Treba spomenuti da botovi bacaju narančaste zupčanike, u početku dobivate više, a kako igra odmiče dobivat ćete sve manje. Cilj je da do 100% napunite bateriju prikazanu u gornjem kutu i udarite glavnu bazu kako bi završili level. Valovi neprijatelja također se razlikuju, ponekad će ih doći više, ponekad će biti samo specijalni botovi, a od vas se zahtjeva da pomno isplanirate svoje položaje.

Posebne vještine itekako su korisne

Kako ovo ne bi bilo samo puko lupanje botova, pri ruci imamo različite vještine, a svaki lik ima i svoje pogodnosti. Primjerice, imate štit koji odbacuje neprijatelje, minu koju možete staviti da eksplodira, mogućnost da napravite kocku koja nadograđuje turrete, itd. U igri se nalaze četiri lika, razlikuju se po boji i po svojim pogodnostima. Crveni lik može brže nadograđivati turrete, zeleni da se krećete brže, žuti da jače udara botove i ljubičasti ima mogućnost da brže dobijete svoje vještine nazad za korištenje. Ovaj koncept je jako dobro napravljen i daje dodatnu zabavu igri, ali neki likovi jednostavno su korisniji od drugih, što definitivno ne bi trebao biti slučaj. Postoje i razni kozmetički predmeti koje skupljate igranjem i rješavanjem izazovima, odnosno svaki level ima svoje izazove. Primjerice, ne smijete dopustiti botovima da uđu u bazu, možete samo sagraditi taj određen turret, morate baciti botove u provaliju, itd.

Zanimljivi leveli, ali ponekad frustrirajući gameplay

Jedan aspekt igre koji je meni zasmetao je lupanje turreta kako bi ih nadogradili, međutim, to bi sve bilo u redu da ne traje sto godina. Turreti imaju pet razina, svakom nadogradnjom postaju jači, a skoro nikad nećete doći do zadnje, jer je previše važno imati više njih nego jedan na zadnjoj razini. Iako postoje kocke  koje nadograđuju turrete, odnosno bace ih botovi kada ih uništite, ipak je iznimno frustrirajuće stajati i lupati isti turret osam minuta. U Bish Bash Botu morate taktizirati, morate pažljivo birati koji turret ćete staviti i maksimalno iskoristiti okolinu oko vas. Ono što ovoj igri nedostaje je strelica koja pokazuje kuda se kreću botovi, jer postoje leveli koji se mijenjaju tijekom igranja pa se oni onda krenu kretati na drugu stranu. Nadalje, ne znam zašto postoji mogućnost da možete udariti i druge igrače, razumijem da bi trebala postojati ta značajka kako bi se natjeralo igrača da razmisli svoje postupke, ali ne da onda odlete deset metara od vas ako ih kojim slučajem udarite.

Nema prevelike razlike između singleplayera i multiplayera

Iako je moguće pobijediti igru kada igrate sami, developeri nisu previše razmišljali o tome kako izbalansirati levele i težinu u toj situaciji. Naravno, zabavnije je kada igrate s nekim, međutim, nema prevelike razlike u količini i kretanju botova, primjerice, naići ćete na jedan level gdje će se oni pojavljivati i s lijeve i desne strane, uz to ste još usporeni jer ste u vodi pa je kretanje otežano, stoga ćete biti forsirani razmišljati i na jednu i drugu stranu dok važni resursi nestaju na drugoj. Da, solo igranje je zahtjevnije, zahtijevat će od vas resetiranje težih razina dok ne naučite kretanje botova, odnosno s koje strane točno dolaze. Kako sam već spomenuo, neki likovi su korisniji od drugih, za primjer možemo uzeti crvenog lika koji omogućuje bržu nadogradnju turreta što je itekako korisno ako igrate sami. Multiplayer je dosta lakši, u smislu da ne morate na sve misliti, ali element igre koji najviše frustrira je upravo cijela ta usporenost, odnosno turreti daju premalo štete i one leteće botove može ubiti samo jedan turret što postane kaotično ako ih nemate postavljenih.

U Bish Bash Botsu nikad se ne možete odmoriti, stalno se događa neka akcija što je jako dobra stvar. Kontrole su napravljene dobro i za PC i za konzole, ali su kretnje malo nespretne i postoji mogućnost da vas igra jednostavno izigra i upadnete u provaliju umjesto botova. Grafika je jednostavna, šarmantna i privlačna, kao da se nalazite u nekom crtiću. Iako često nećete pratiti priču koja se događa u pozadini, razlog zašto Bish Bash Bots nudi malo svježiji pristup je upravo zbog raznolikosti u izazovima i razinama, budući da je svaka od njih jedinstven.

Recenzentski primjerak ustupio izdavač

Sadržaj
80%
Igrivost
80%
Grafika
80%

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHrvatski