Recenzije

Thronefall

Podijelite:

  • DEVELOPER: Grizzly Games
  • IZDAVAČ: GrizzlyGames
  • PLATFORME: PC
  • ŽANR: Tower-defense
  • DATUM IZLASKA: 2. kolovoza 2023.
  • POČETNA CIJENA: 6.89 €
  • RECENZIRANA VERZIJA: PC

Ono što prvo treba istaknuti je da je Thronefall još uvijek u Early Accessu i nema puno sadržaja. Trenutno igra sadrži samo pet razina za igranje, više od 40 pogodnosti i desetak oružja koje je moguće otključati, te 3 do 4 sata osnovnog igranja bez dodatnih težina i prilagođavanju postavki razine po željama. Sa sobom donosi jedinstveno iskustvo igranja sa lijepom minimalističkom grafikom i čini se kao dašak svježeg zraka u Tower Defense žanru. Osim što ćemo braniti i graditi naše kraljevstvo, također ćemo strateški planirati položaje naše vojske i koju zgradu prvu sagraditi, a sve to je smješteno u nekom fantastičnom srednjovjekovnom svijetu.

Thronefall #1

Na samom početku imamo tutorial koji nas upoznaje sa osnovama igre. Imamo dan koji služi za pripremu obrane i noć kako bi se borili protiv horde neprijatelja. Svaka razina ima oko 14 valova neprijatelja koji su različiti, bilo da se radi o običnim ljudima, letećim stvorenjima i opsadnim spravama. Naravno, u igri će neki neprijatelji biti jači od drugih. U Thronefallu ćete najviše morati paziti na novac jer bez njega ne možete ništa sagraditi i nadograditi. Novac se dobiva uz pomoć farmi, kućišta, dvorca i neprijatelja, odnosno svaki dan dobit ćete određenu količinu novca.

Za obranu ćemo graditi osmatračnice, vojarne i zidine koje se sve kasnije mogu nadograditi. Od vojnika možemo birati između mačevaoca, običnih strijelaca, samostreličara, kopljanika itd., a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Da budemo iskreni, Thronefall je vrlo jednostavan za igranje, nema tu nekih kompleksnih značajki, samo je jako bitno da znate isplanirati unaprijed; kako postaviti vojsku i na koju stranu razine prvo staviti fokus.

Mi igramo kao kralj koji jaše na konju i kreće se uokolo kako bi napadao neprijatelje, bilo to sa lukom i strijelom, kopljem, mačem i magijom. Naš kralj također ima posebnu vještinu, a ovisi koje oružje ima kod sebe. Primjerice, ako ima koplje u svojim rukama, onda može vrlo brzo napadati i izliječiti se. Jedna vještina traje samo nekoliko sekundi i onda ide na hlađenje prije nego što ju opet možemo koristiti. Također možemo upravljati našom vojskom što će biti vrlo korisno ako neprijatelj odluči napadati samo jednu stranu razine.

Što se tiče odabira težine same razine, normalno igranje nije teško pobijediti, ali zato će predzadnja razina, u kojoj se nalazi jedan boss, biti ipak malo teža i zahtijevat će vaše cjelokupno znanje ove igre. S druge strane, ako odlučite uzeti različite težine, koji se još zovu mutatori, primjerice, da neprijatelji imaju više energije ili jače udaraju, tu ćete se dosta namučiti, ali zato ćete dobiti veliku količinu bodova s kojima onda otključavate različite pogodnosti i oružja preko level sustava.

Thronefall #2

Međutim, ono što je meni ipak malo previše smetalo je činjenica da naš kralj nije toliko koristan. Slažem se da je ovo vrlo teško izbalansirati, ali ako meni treba 50 udaraca sa kopljem da ubijem jedno obično stvorenje, onda se trebat zapitati jeli to oružje uopće dobro. Tu se također postavlja pitanje kojim nadogradnjama ići tijekom igranja, hoćemo li se fokusirati samo na našeg kralja kako bi imao više zdravlja i jače udarao ili je možda bolje uzeti općenite nadogradnje za tornjeve, a sve to ovisi o vašem stilu igranja. Trenutno sam u fazi testiranja različitih pristupa, no, čini se da je možda ipak isplativije staviti fokus na građevine oko vas.

Također, imamo premalo tih nadogradnji na početku i trebat će duže vrijeme da ih sve otključate jer će ovisiti koji ste level i koliko ste bodova dobili. Osim toga, volio bi da igra ima više interaktivnih stvari na jednoj razini, primjerice, u pustinji smo mogli prolaziti kroz rudnike i pojaviti se na drugi dio razine. Možda je to specifično baš za tu razinu, ali trebalo je ponuditi više zgrada za gradnju, kao što je kovačnica na ledenoj razini jer ovako sve biva repetitivno, odnosno uvijek čete graditi jedno te iste stvari. Nadalje, igra nema nekih velikih bugova, ali mi je jako čudno što, kada bi ponovili razinu, neprijatelji bi se opet pojavili na istim mjestima, mislim da ovoj igri nedostaje nasumično odabiranje lokacije neprijatelja.

Thronefall #3

Igra nam isto tako ne dopušta da idemo malo drugačijim putem što se tiče gradnje, odnoso uvijek postoji onaj pravilan obrazac koji funkcionira, jer itekako možete zakomplicirati situaciju ako igrate s težim postavkama jer ćete inače jako brzo izgubiti. Vjerujem da će je više sadržaja biti dodano tokom vremena, a volio bi vidjeti više bosseva, mogućnost da možemo nadograditi različite bonuse, jer nikad se nije činilo da je svaka pogodnost izravna nadogradnja prethodne. Sve u svemu, ako uzmemo u obzir da je Thronefall izbačen u Early Accessu i ima još jako puno posla oko njega, već sada je uspio prikupio određenu bazu igrača. Moje jedino pravo pitanje je koliko dugo to može zadržati interes igrača. Zamislite sad da imamo kooperativni način igranja, ova igra bi itekako bila još popularnija.

U konačinci, Thronefall je jednostavan, zarazan i kreativan, te ćemo se vremena na vrijeme imati priliku vratiti se ovoj igri kada budu izašla nova ažuriranja i novi sadržaji. Developeri konstantno rade na popravljanju i balansiranju igre, a nedavno su dodali i Endless mod u kojem možete jako dugo igrati i preživljavati veliki broj valova neprijatelja.

Recenzentski primjerak ustupio izdavač 

Sadržaj
70%
Igrivost
80%
Grafika
80%

3.8 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHrvatski